Ademhaling

Graag deel ik iets over mijn kennis en vooral ervaring met het fenomeen ademhaling. Zoals je wellicht weet is de lichaamsgerichte therapie die ik toepas behoorlijk intens. Het doet een stevig beroep op je hele systeem (lichaam, geest, emoties, gevoel) met als doel om de onbewuste manier waarop je brein je lichaam aanstuurt geleidelijk op een goede manier te veranderen.

De ademhaling is daarbij een behulpzame graadmeter waar het gaat om spanning. Als je ademhaling op een natuurlijke en ontspannen manier werkt zal die voelbaar zijn in je buik. Niet dat je daar ademt uiteraard, dat doe je voornamelijk met je middenrifspier, maar het met iedere inademing verplaatsen van je ingewanden maakt dat je buik uitzet en bij de uitademing weer terugvalt.

En heb je wel eens stilgestaan bij hoe essentieel je ademhaling eigenlijk is? Het is een bijzonder slim systeem dat z’n werk doet zonder dat je daar bij na hoeft te denken. Bovendien past het zich automatisch aan aan de omstandigheden. Als jij aan het sporten bent en dus meer lucht nodig hebt, versnelt en verdiept je ademhaling zich vanzelf. Hoef je niets voor te doen. Briljant.
Maar je kunt je ademhaling wel beïnvloeden. Tijdelijk. Je kunt bijvoorbeeld je ademhaling een tijdje inhouden maar je kunt ‘m niet stoppen. Het systeem is zo sterk dat het je wil overneemt als dat echt nodig is voor je voortbestaan.Blog ademhaling Massagetherapie Wilko Jongman

Wellicht heb je ook wel eens stilgestaan bij het belang van je ademhaling op de volgende manier. Als je geboren wordt en je wordt door je moeder losgelaten in de wereld is het eerste wat je doet: ademhalen. Het laatste wat je doet voordat je deze wereld verlaat is je laatste adem uitblazen. Ademhaling, of gaswisseling, is misschien wel het meest essentiële proces in ons lichaam. Zonder ademhaling geen leven.

Inademen is actie, spieractiviteit. Uitademen is ontspanning.

Regelmatig kom ik in de praktijk tegen dat mensen geen idee hebben hoe ze ademen, dat ze het niet kunnen waarnemen. Terwijl je ademhaling toch een belangrijke graadmeter kan zijn van de mate van spanning die je hebt. Ik kom regelmatig tegen dat mensen geen idee hebben dat ze een buikademhaling kunnen hebben, laat staan hoe ze dat dan moeten doen. Met grote regelmaat ben ik dan ook met klanten bezig met bewustwording van de ademhaling. Met voelen wat er allemaal gebeurt tijdens de ademhaling. Met leren voelen wat je lijf aan het doen is. Met creëren van de bewustwording dat je wellicht veel harder aan het werk bent de hele dag dan je denkt. En met het creëren van de bewustwording dat je veel minder controle over je lichaam hebt dan je wellicht dacht. Eigenlijk heb je er niets over te vertellen. Jouw lichaam reageert en handelt zelfstandig. Het past zich aan aan wat de omstandigheden vragen, wat jij daar ook van vindt. En ongeacht of die omstandigheden reëel of irreëel zijn.

Een hoge ademhaling betekent dat je je longen niet volledig gebruikt en dat je jezelf daarmee in feite beperkt. Een diepe ademhaling geeft rust. Niet alleen in je lijf maar ook in je hoofd. Niet voor niets zeggen we tegen elkaar om eerst eens diep adem te halen wanneer we een spannende situatie tegemoet moeten treden. Niet voor niets zijn allerlei rustgevende therapieën gebaseerd op ademhaling.

Ademhaling is een goede graadmeter voor je spanningspatroon. Er zijn uiteraard meer graadmeters maar ademhaling is zo verbonden met ons zijn en ons bestaan dat er zeker waarde aan gehecht moet worden. Uiteraard zegt het feit dat je een hoge ademhaling hebt niets over de oorzaak van je spanning maar ga er maar vanuit dat er sprake is van spanning. Leer vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft. En dat begint met het herkennen en erkennen ervan.