Zwaartekracht, wat doet het met je?

Als je al eens in de praktijk bent geweest dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat ik het vaak heb over het fenomeen ‘zwaartekracht’ en over het voelen van gewicht. Ik wil graag in deze vorm proberen uit te leggen waarom dat zo belangrijk is.

ZwaartekrachtAlles op onze planeet is onderhevig aan zwaartekracht. Het is een alom aanwezige, alles bepalende en uiterst betrouwbare kracht waar we altijd mee te maken hebben. Het bepaalt in zekere zin alles wat we doen. Zoals ik het in de praktijk vaak zeg: “Alles wat niet ondersteund wordt valt in een rechte lijn naar de aarde”. Dat geldt dus ook voor ons lichaam. Ik merk dat veel mensen zich daar niet van bewust zijn. En dat is ook heel begrijpelijk. Zwaartekracht is er altijd. Je kunt je er niet aan onttrekken. Geen wonder dat je daar niet bij stil staat.

Wanneer je verder gezond bent en toch pijn of een bewegingsbeperking ervaart is de kans groot dat er sprake is van een compensatiepatroon in je lichaam. Daarmee houd je lijf zich overeind. Zonder die compensatie zou je omvallen of instorten. Een compensatiepatroon is daarmee altijd verzet tegen de zwaartekracht. Het goede nieuws is dat je dat heel lang kunt volhouden. Het slechte nieuws is dat je het vroeg of laat altijd verliest.

Stel je maar eens voor dat je lichaam een stapeling is van onderdelen. Zolang al die onderdelen boven elkaar staan en ieder onderdeel gedragen wordt door het onderliggende onderdeel, is er niets aan de hand. Maar als één of meer van die onderdelen niet of onvoldoende gesteund worden, dan zullen ze vallen.Dat is in een menselijk lichaam uitermate onpraktisch en je lichaam zal dan ook alles doen om dat niet te laten gebeuren. Jij hebt daar niets over te zeggen, wat je er ook van vindt. Dat regelt je lichaam zelf. Je kunt dat niet sturen met je bewustzijn. Kijk maar eens naar het plaatje hiernaast hoe dat er uit zou kunnen zien.

Wanneer er sprake is van een compensatiepatroon zien we vaak een bepaalde houding ontstaat, afhankelijk van waar in jouw lijf de steun onvoldoende is georganiseerd. Het plaatje hierboven laat één van de typische houdingen zien die kunnen ontstaan. Dat gaat nooit in één keer maar ontwikkelt zich vaak in de loop van jaren en herstelt zich bijna nooit vanzelf. Je kunt je wellicht voorstellen dat zo’n houding op den duur problemen gaat opleveren in de vorm van pijn of bewegingsbeperkingen.
Binnen de structurele integratie richten we ons dan ook niet op het bestrijden van die (vaak lokale) pijn. Dat geeft wellicht tijdelijk verlichting maar lost nauwelijks iets op. We richten ons daarentegen op het beter organiseren van de steun in je hele lichaam, waardoor het compensatiepatroon niet langer nodig is en de pijn vanzelf minder wordt of zelfs verdwijnt. We bieden het lichaam een alternatief voor compensatiepatroon dat in de loop van de jaren is ontstaan. In dat alternatief is de zwaartekracht juist een helpende kracht omdat het je stevig op de grond zet. Het stelt je in staat om de zwaartekracht in je voordeel te gebruiken in plaats van je ertegen te moeten verzetten. Het helpt je om makkelijker te bewegen en minder energie te gebruiken om overeind te blijven. Uiteraard spelen er vaak nog meer factoren een rol maar in de meeste gevallen is het minder ingewikkeld dan je wellicht denkt.