Controllers

Misschien behoor jij tot de mensen waarvan de focus voornamelijk extern gericht is. Dat wat er zich om je heen afspeelt is dan belangrijk en je kunt veel informatie opnemen en verwerken. Je vindt het niet prettig als je iets mist. Denk maar eens aan het nog steeds toenemende gebruik en belang van social media, tv, internet. Hoe ga jij daar mee om?

Je ogen en je kaken zijn dan vaak belangrijke controllers. Je ogen gebruik je om de wereld om je heen waar te nemen, op je telefoon te kijken, tv te kijken en informatie op te nemen. Je kaken gebruik je onder andere om te communiceren of om ze op elkaar te houden. Veel mensen hebben de neiging om aan wat waargenomen wordt bijna ongemerkt een waarde toe te kennen, of een oordeel. Dat wat we zien is mooi of niet mooi, leuk of niet leuk, goed of fout. En zeg je dat ook, of denk je dat alleen maar?

Je ogen zijn belangrijk voor contact met de buitenwereld, je kaken voor je communicatie. Het is niet voor niets, dat we onze ogen dicht doen wanneer we even met onszelf willen zijn om even rust te hebben, te bidden of te mediteren. Ogen kunnen indringend zijn, dwingend zelfs en er gaat veel wilskracht van uit.
Dat van die kaken is al lastiger. Want je bent je er meestal niet bewust van dat je kaken niet ontspannen zijn. Je kaakspieren hebben ook de functie om je mond dicht te houden. Als je je kaakspieren helemaal zou ontspannen dan zou je de hele dag met je mond open lopen. Maar er is een verschil tussen je mond dicht houden en dicht klemmen. Soms tot tandenknarsen en gebitsschade aan toe. Probeer maar eens na te gaan bij jezelf wat je met je ogen en kaken doet wanneer je in een situatie komt waar aandacht vereist is, die spannend of eng voor je is. Of wanneer je boos bent. Hoeveel contact heb je in zo’n situatie nog met je lijf en hoeveel van je aandacht en energie zit in je hoofd? Heb je misschien de neiging om je hoofd of lichaam te beweging in de richting van je aandacht, of juist niet? Welke sensaties of pijntjes zijn er voelbaar in je lijf? En voel maar eens met je vingers net onder je kaakgewrichten waar je kaakspieren het best voelbaar zijn. Zijn ze aangespannen of niet in zo’n situatie? Ben jij voornamelijk een hoofdmens of een gevoelsmens? En wat doet dat met de manier waarop jij je ogen en je kaken gebruikt om je wereld te controleren?

Bij massagetherapie speelt ontspanning en loslaten van de controle een belangrijke rol. Niet als doel maar als middel om bewustwording te laten ontstaan en daardoor verandering mogelijk te maken. En dat begint vaak met het verleggen van de aandacht van het hoofd naar het lichaam.

[like]