Massage versus structurele integratie

Er bestaan veel misvattingen over massage versus structurele integratie. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat structurele integratie een vorm van diepe weefsel of spiermassage is. Er zijn vele soorten van massage, die bijzonder doeltreffend zijn voor het losmaken van gespannen weefsel, het verminderen van stress, ontgiften van het lichaam of die zorgen voor een toegenomen gevoel van ontspanning en welzijn. Deze voordelen zijn vaak ook een bijproduct van structurele integratie, daarom kan er verwarring ontstaan over het precieze verschil tussen dit werk en andere manieren van aanraken.

Andere methodes die werken met zacht weefsel, waaronder massage, proberen vaak ontspanning te creëren of specifieke symptomen van spanning of pijn te verhelpen door plaatselijk te werken op de pijnlijke plaatsen of op dat deel van ons lichaam wat niet goed functioneert.

De benadering van structurele integratie is te werken met het lichaam als geheel, waarbij gebruik gemaakt wordt van duidelijk omschreven principes die systematisch en consistent worden toegepast. Er wordt een proces van hervorming en herstructurering van het lichaam in gang gezet. Daardoor ontstaat een nieuwe balans in de zwaartekracht waardoor de volgende effecten optreden:
– faciliteren van ontspanning door bevrijding van spanning en pijn
– herstel van functie / mobiliteit en een hoger niveau van functionele efficiëntie in bewegingen.

Bij structurele integratie ligt de focus op de fascia van het lichaam in plaats van op de spieren zoals in massage. Fascia is een verzamelnaam voor de verschillende lagen van bindweefsel die alle spieren en spiervezels omringen en doordringen, die alle spieren, botten en organen verbindt, die ondersteuning geeft aan spieren en andere weefsels in het menselijk lichaam en die mede bepalend is voor de karakteristieke vorm van het lichaam. Doordat zich in de fascia veel zenuwuiteinden bevinden is het essentieel voor onze lichaamsgewaarwording en houding, coördinatie en de manier waarop we ons bewegen.

Naast het werken met het lichaam heeft structurele integratie ook een taak om cliënten meer bewustzijn en vaardigheden te leren die kunnen helpen bij het vinden van nieuwe manieren van staan, zitten en bewegen. Uiteindelijk is het doel om cliënten te ondersteunen om op een meer vrije en effectieve manier goed voor de eigen fysieke, emotionele en psychologische gezondheid te zorgen.

[like]