Stilte

Foto bij blog Stilte van Massagetherapie Wilko Jongman

De laatste maand van het jaar is inmiddels ruim begonnen. December is een maand van gezelligheid, feestjes, van drukte op het werk en van afsluiten. Het is ook de maand van duisternis en van storm voor de stilte. Na december begint de winter. Het wordt echt koud, de drukte is voorbij en er komt een stilte over ons en onze energie. Alles in de natuur staat in het teken van stilte, rust en kracht verzamelen.

Je kunt niet het hele jaar door volop actief zijn. Inspanning en ontspanning, energie geven en energie opbouwen moeten met elkaar in evenwicht zijn. Ons lichaam is er niet op gemaakt om altijd actief te zijn. Toch laten we ons vaak verleiden om niet te luisteren naar wat ons lichaam te vertellen heeft. Dan ga je voorbij aan de vermoeidheid, laat je dat pijntje voor wat het is, neem je een paracetamolletje extra. Maar je neemt geen gas terug.

Stilte. Dat betekent niet dat je op een stoel moet gaan zitten niets doen. Of in je eentje op een bergtop moet gaan zitten. Maar dat kan natuurlijk wel. Het betekent vooral dat je ruimte geeft aan retrospectie, dat je meer ruimte en aandacht geeft aan wat goed is voor jou, dat je eerlijk naar jezelf kijkt, dat je minder ruimte geeft aan wat de wereld om je heen van je verwacht, minder ruimte voor de waan van de dag.

Misschien denkt je dat dat allemaal niet kan. Dat jouw omstandigheden dat niet toelaten. “Want het is toch ook druk en je moet nog zoveel doen!” Het zou kunnen. Of misschien trekt het idee je aan maar weet je niet hoe daar vorm aan te geven.Wij allemaal hebben de neiging om onze overtuigingen in stand te houden. Om vast te houden aan wat we kennen, wat vertrouwd is, ook als we weten dat het niet goed voor ons is.

De stilte van de winter is een uitstekende tijd om aandacht aan jezelf te besteden. Om de balans meer naar rust te laten doorslaan. Om jezelf toestemming te geven je gedachten en je activiteiten in een lagere versnelling te zetten. Inzichten komen tot stand in momenten van rust en bezinning. Inzichten die je kunt gebruikten om in het voorjaar en de zomer je hernieuwde energie vorm te geven en mooie dingen te ondernemen. Fijne winter!

[like]