Ervaringen


Wilko heeft een groot talent in het begeleiden van deze lichamelijke processen.

Inmiddels ben ik ervaringsdeskundig als het gaat om verschillende vormen van therapie, om de traumatische ervaringen die ik als kind heb opgedaan te verwerken en te integreren. Maar als ik iets niet gedacht had, was het wel om deze confronterende, lichaamsgerichte weg in te slaan, op een behandeltafel nog wel. Toch deed ik het, simpelweg omdat tijdens mijn aarzelende eerste telefoontje er een soort relativerende geruststelling van Wilko bleek uit te gaan, waardoor ik het idee kreeg dat het veilig was. En dat bleek het ook te zijn. Ik dacht dat ik al best wat lichaamsgerichte therapie had gehad, maar dat bleek relatief bij wat er gebeurde tijdens de behandelingen bij Wilko. Het letterlijk voelen dat je met bepaalde spierspanning en ademhaling ‘weg’ kan blijven bij de eigenlijke pijn en de heel makende en zeer emotionele ervaring als die eigenlijke pijn mag worden aangeraakt en gevoeld en weer onderdeel wordt van wie je bent, zo bijzonder. Eigenlijk waren het spirituele ervaringen. Wilko heeft een groot talent in het begeleiden van deze lichamelijke processen. Ook het tempo en de intensiteit krijgen aandacht zodat het behapbare processen zijn. Het zicht dat ik heb gekregen op een bepaald nog verborgen thema in mijn leven, en dit via echt fysiek voelen helder krijgen en hier herstel in ontvangen, heeft mij diep geraakt en verwonderd.

L., Gelderland

Tijdens de eerste sessie werd snel duidelijk dat er onbewust in het lichaam veel opgeslagen zit.

Tijdens mijn traumaverwerkingsproces ben ik voor lichaamsgerichte ondersteuning bij Wilko gekomen. Zelf wist ik van tevoren niet zo goed wat zich aan zou gaan dienen, maar bij onze kennismaking wist ik gelijk dat ik in goede handen was. Tijdens de eerste sessie werd snel duidelijk dat er onbewust in het lichaam veel opgeslagen zit. Door Wilko zijn warme handen dienden er zich gedurende meerdere sessies vanzelf trauma gerelateerde stukken aan die ik heb kunnen verwerken. Het was soms eng om gevoelens die zich aan dienen te confronteren, maar ik durfde er doorheen te gaan door de geruststellende aanrakingen en woorden van Wilko. Het voelde fijn om te weten dat Wilko er voor je is en je ook niet laat vallen. Door zijn behandelingen heb ik veel geleerd over het menselijk lichaam en ben ik mezelf beter gaan begrijpen. Ook voelt mijn lichaam veel rustiger aan doordat er dingen los gelaten zijn die jaren vast zaten. Ik ben blij dat de behandelingen bij Wilko gehad heb en ik kan het iedereen aanraden. Wilko, ontzettend bedankt voor de fijne ervaring en tot ziens.

Cas, Schoonebeek

Ik had niet verwacht dat het eindresultaat zo positief zou zijn…

Ik had last van een helaas weer teruggekeerde schouderblessure. Na van alles geprobeerd te hebben (en niets hielp, behalve veel pijn) kreeg ik van een collega de tip om eens contact op te nemen met Wilko. Ik heb een afpraak gemaakt en na een prettige kennismaking heeft Wilko niet alleen mijn schouder, maar hele lijf behandeld in verschillende behandelingen. Daarvoor nam Wilko altijd rustig de tijd en was oprecht geinteresseerd in mij.
Inmiddels ben ik al geruime tijd helemaal pijnvrij en heb ik ook het sporten weer op kunnen pakken.
Ik had niet verwacht dat het eindresultaat zo positief zou zijn en daar ben ik verschrikkelijk blij mee.

Kim, Dronten

Ik heb geleerd hoeveel je lijf aangeeft als je in woorden niets zegt.

Als ik niet door iemand waar ik veel vertrouwen in heb was doorverwezen, was ik waarschijnlijk nooit gestart bij Wilko. Massagetherapie klonk me wat vaag in de oren, ik vond het spannend en schoot ervan in de weerstand. Het heeft even geduurd voordat ik Wilko mijn vertrouwen kon geven, maar zijn open communicatie en betrokkenheid in combinatie met wat humor hielp me er toch doorheen. Ik heb geleerd hoeveel je lijf aangeeft als je in woorden niets zegt. Je kunt niets verstoppen. En dat is toch ook wel fijn. De therapie bij Wilko heeft me geleerd meer in verbinding te zijn met mijn lijf ipv alleen in mijn hoofd te zitten. Om mensen letterlijk dichtbij te laten komen en om minder te oordelen maar dingen te laten zijn zoals ze zijn. Wilko, bedankt!

Ellen, Harderwijk

De behandelingen waren best intensief en pittig maar het was het waard!

Ik kwam bij Wilko na enthousiaste verhalen van een collega. Al 10 jaar heb ik menigmaal last van zenuwpijn. De laatste tijd was de pijn erger geworden. Nadat een hernia was uitgesloten en ik met de handen in het haar zat, dacht ik ‘laten we het maar gewoon proberen’.
Ik had al verwacht dat mijn klachten spanningsgerelateerd waren en dat bleek ook zo te zijn. Samen zijn we, door middel van het losmaken van bindweefsel, er achter gekomen dat ik mijn lichaam niet volledig kon ontspannen. Nu weet ik waar de spanning zit en hoe ik deze het beste kan loslaten door middel van oefeningen. Ik heb zelfs geleerd op een andere manier te lopen en te zitten. De behandelingen waren best intensief en pittig maar het was het waard!
Wilko is betrokken en geïnteresseerd. Naast de serieuze gesprekken over de klachten konden we ook lekker babbelen over Formule 1, bier of het leven. Daardoor voelde het altijd alsof ik bij een vriend langs kwam.
Al zijn de klachten (nog) niet volledig weg, het gaat de goede kant op! We gaan nu over naar onderhoudsafspraken wat ik heel fijn vind.

Annick, Zwolle

..dank Wilko voor je aandachtvolle behandelingen.

Hartelijk dank Wilko voor je aandachtvolle behandelingen. Het heeft me goed ondersteund en veel geleerd. En daarnaast vond ik het ook leuk met je te praten en dingen uit te wisselen. Je kunde en kennis vind ik heel professioneel en daar heb ik ook veel aan gehad.

Nynke, Zwolle

Ik werd me bewust van mijn jarenlange opgebouwde spanning…

In 2016 ben ik begonnen met mijn behandelingen bij Wilko. Ik had last van chronische rugpijn en ervoer spanning en stijfheid in mijn lichaam. Ik realiseerde me dat enkele “handgrepen”me niet zouden verlossen van die gemene pijn en spanning. Ik begreep en voelde al snel dat ik niet echt in mijn lijf durfde te landen…..maar in mijn hoofd/denken bleef hangen. En dat fysieke pijn vaak een uiting is van psychische(ziele)pijn. Ik heb leren ervaren dat Wilko met veel geduld en zachtheid tijdens de aanrakingen me steeds opnieuw terugbracht naar: mezelf, mijn buikgevoel, mijn adem, mijn gevoel, mijn hart, mijn angsten. Het hele proces was best spannend. Er ging een nieuwe gevoelswereld voor me open. Mooi! Minder pijn! Meer rust! Ik werd me bewust van mijn jarenlange opgebouwde spanning en weet er steeds beter mee om te gaan en los te laten. Het was een klus om maatje te worden met mijn lichaam en met mezelf……..maar ik heb het gedaan. In de fijne gesprekken met Wilko werd me een spiegel voorgehouden waar ik mijn winst mee kon doen. Na 2 jaar heb ik afscheid genomen van de “behandeltafel” en “behandelaar”. Wilko, bedankt voor alle ontmoetingen van mens tot mens…………..waardoor ik meer vrouw geworden ben.

Ineke, Zwolle

Wilko behandelt je op een prettige, integere manier en met de nodige humor op z’n tijd.

Wilko behandelt je op een prettige, integere manier en met de nodige humor op z’n tijd. Vanuit mijn eigen professionele achtergrond is de manier waarop Wilko me geholpen heeft verder bewustzijn te ontwikkelen van mijn eigen lichaamshouding erg welkom geweest. De combinatie tussen gemasseerd worden, waarbij je zelf ook actief betrokken moet zijn om het lichaam nieuwe houdingspatronen te helpen leren, en oefeningen is een goed werkende balans.

David, Zwolle

Stap voor stap leerde ik meer inzicht te krijgen…

Tijdens iedere behandeling was er alle ruimte om samen af te stemmen op wat voor dat moment belangrijk voor me was. Er werd door Wilko aandachtig en invoelend geluisterd. Zijn aandacht ging naar de mens als geheel. Deze holistische zienswijze sprak me aan. Stap voor stap leerde ik meer inzicht te krijgen in de manier waarop ik bewoog. Hierdoor kreeg ik steeds meer oog voor wat anders kon in mijn beweegpatroon. Vaak ging het om kleine veranderingen die dagelijks gemakkelijk konden worden toegepast. Oude beweegpatronen omvormen heeft tijd nodig. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Dat realiseer ik me. De lage rugklachten blijven latent aanwezig. Een bewuster beweegpatroon leerde me om de klachten te verminderen. Wilko heb ik tijdens dit proces ervaren als een warm, invoelend mens die je handvatten geeft om op een goede manier verder te kunnen gaan.

Truus, Zwolle

Ik had weinig hoop dat mijn rugklachten nog zouden kunnen verbeteren…

Ik heb Wilko ervaren als vriendelijk en goed luisterend. Hij weet goed over te brengen wat zijn therapie inhoudt. Na ontzettend veel andere therapievormen, had ik weinig hoop dat mijn rugklachten nog zouden kunnen verbeteren…. Maar nu alle bindweefsels zijn losgemaakt, ik mijn oefeningen trouw doe, is het zeker een heel stuk verbeterd ! En, ik kan weer hardlopen zonder last te hebben van mijn lopersknie ! Daar ben ik ontzettend blij mee! Wilko, nogmaals heel erg bedankt!

Corine, Zwolle

…het is in ieder geval beslist niet ‘zweverig’

Door de behandelingen heb ik ervaren dat nekklachten en hartkloppingen bij mij een uiting waren van ‘iets anders’. Mijn klachten zijn flink afgenomen, maar misschien nog belangrijker is dat ik inzicht heb gekregen in wat er bij mezelf niet in balans was, door dit te ‘voelen’ op de tafel en er (soms ook) naderhand over te praten. Je moet het zelf ervaren, het is in ieder geval beslist niet ‘zweverig’. De behandelaar (Wilko) heeft een erg prettige, respectvolle houding en benadering, luistert goed en kan goed verwoorden waar het bij de ander over gaat.

Cecile,  Kampen

Je spiegelt mij in gelijkwaardigheid. En da’s een hele kunst.

Ik dacht vanavond waarom werkt het nou zo goed bij jou. Eerste is dat ik je zo vertrouw dat ik alle belachelijke waanideeën of bijna alles wel durf te vertellen wat ik voel. Ten tweede is voor mij belangrijk, de gelijkwaardigheid. Dat is waar veel therapeuten de mist in gaan door therapeut te blijven. Jij doet iets ( of iets niet) waardoor ik me niet in een afhankelijk ondergeschikte rol plaats en dus niet die vicieuze cirkel terecht kom, op de een of andere manier werp je me op mijzelf terug, die ik volkomen aanvaard. Je spiegelt mij in gelijkwaardigheid. En da’s een hele kunst. Spreek ik uit ervaring

W., Zwolle

Mijn fysieke klachten waren trauma gerelateerd.

Mijn fysieke klachten waren trauma gerelateerd en ik ben blij dat ik me aan Wilko hierin heb toevertrouwd. Niet alleen vanwege zijn kundigheid als professional maar ook wie hij is als persoon. Zijn juiste gevoel voor afstand en nabijheid en zijn fijngevoeligheid maakte dat ik op een veilige, fijne manier weer bewust kon worden van mijn eigen ‘ja’ en eigen ‘nee’. De sessies hielpen mij om beheer en daarmee veiligheid en keuzevrijheid te krijgen over mezelf. Het was best confronterend, met name als de trauma blokkades worden aangeraakt. Gelukkig beschikt de man ook over een goeie dosis humor en relativering. Hiermee weet hij echt een fijne verbinding te maken. Bij Wilko ben je in goede handen.

H., Meppel

…Dat ik weer ontspannen in mijn lijf zit en zo ook rust ervaar in mijn hoofd.

Spanningen in mijn lijf met name mijn rug en onrust in mijn hoofd. Ik ervoer veel hinder hiervan en thuis was ik regelmatig erg prikkelbaar. De fijne gesprekken waarin we veel deelden en de behandeling zelf, hebben gemaakt dat ik weer ontspannen in mijn lijf zit en zo ook rust ervaar in mijn hoofd. Wilko heeft me geleerd bewust te worden van mijn houding en hoe ik dit kan veranderen waardoor de spanning is verdwenen. Ik heb van hem geleerd ook bewuster tijd te nemen voor mezelf. Wilko neemt de tijd en ik heb hem ervaren als een integere en betrokken man. Ik zal onze gesprekken maar vooral ook de behandeling missen. Het was wel erg fijn om zo ontspannen het weekend in te gaan. Wilko nogmaals bedankt.

Hennie, Zwolle.

Hij was de eerste die mijn lichaam als geheel bekeek…

Na verschillende behandelingen zonder resultaat ben ik bij Wilko terecht gekomen. Hij was de eerste die mijn lichaam als geheel bekeek en begreep waar mijn klachten vandaan kwamen. De behandelingen en de oefeningen daarbuiten waren soms hard werken, maar het was zeker de moeite waard!
Daarnaast wil ik benadrukken hoe prettig het contact met Wilko was. Wilko was altijd oprecht geïnteresseerd en alleen daardoor al kijk ik met een heel prettig gevoel terug op de afspraken. Bedankt Wilko!

Nina, Zwolle

Ik voelde me snel op mijn gemak bij hem.

Toen ik met mijn behandeling begon bij Wilko was er veel onrust in mijn leven en daarmee in mijn lijf. Wilko heeft me geholpen lichaam en geest meer in balans te brengen. Dat deed hij op een zeer respectvolle manier. Ik voelde me snel op mijn gemak bij hem. Ik zal (ook) de gesprekken missen die we hadden. Ik heb Wilko ervaren als een fijn mens. Ik kan een behandeling bij hem zeker aanraden. Mocht ik klachten krijgen dan zal ik zeker weer een afspraak maken.

Gert-Jan, Zwolle

De klachten van mijn heupen zijn weg…

Mij werd Wilko aangeraden door een vriendin die goede ervaringen had met het behandelen van haar rugklachten. Zelf had ik al enige tijd last van mijn heupen en ik vermoedde zelf dat het met mijn houding te maken kon hebben.
Na een introductiesessie werd dat vermoeden bevestigd, daarnaast gaf Wilko aan dat ik teveel mijn rugspieren inspande voor houdingen en bewegingen waarbij dat helemaal niet nodig is. Met behulp van oefeningen, filmpjes waarop de juiste manier van bewegen werd gedemonstreerd en masseren van bindweefsel op plekken waar dit te vast was gaan zitten, werd een alternatief geboden voor de houdingen en bewegingen die ik gewoon was.
In het begin was dit best heftig, de massages waren niet zonder ongemak, de oefeningen lastig uitvoerbaar en mijn rugspieren zette ik keer op keer in bij zitten, staan en lopen terwijl de noodzaak er niet was. Gaandeweg werd het makkelijker en kon ik mijn sporten (badminton en hardlopen) weer oppakken.
Tijdens de behandelingen blijkt Wilko uitstekend te kunnen “luisteren”, met zijn oren en zijn ogen, maar ook met zijn handen. Hierdoor konden we goed koers houden en kwamen die zaken aan bod waar ik op dat moment goed mee vooruit kon.
Nu, na 9 sessies, hebben we afscheid genomen van elkaar. De klachten van mijn heupen zijn weg en ik blijf, met behulp van de geleerde oefeningen, mijn houding en bewegen monitoren.

Dick, Zwolle

…bezoeken aan jou als zeer waardevol ervaren.

Ik heb de bezoeken aan jou als zeer waardevol ervaren. Jij bent een vakkundig, integer en fijn mens. Ik heb in korte tijd veel van je opgestoken en ben me bewuster gemaakt van mijn lijf. Daar ben ik je zeer dankbaar voor.

Anko, Steenwijk

…Wilko’s manier van werken is ook bijzonder.

Ik kwam bij Wilko (via een tip van een kennis) omdat ik veel last had van mijn rug en mijn knie.
Wat ik op zijn site las vond ik bijzonder: sessies van 2 uur, maar Wilko’s manier van werken is ook bijzonder.
Eerst rustig landen en vertellen hoe je er bij zit en wat de klachten zijn.
Daarna liet hij me lopen, staan en zitten.
Meteen zag hij dat er op alle drie de fronten nog veel te verbeteren was.
Wilko leerde me anders te lopen, te staan en te zitten en hij legt op een hele inzichtelijke manier uit waarom.
Ik kreeg oefeningen mee en het resultaat was al héél snel merkbaar.
Deze holistische aanpak vind ik  fantastisch.
Lichaam en geest staan niet los van elkaar en luisteren naar mijn lijf is wat ik bij Wilko geleerd heb.
Ik ging altijd met veel plezier naar hem toe en ik zal de sessies en het prettige contact met hem missen, maar ik ben natuurlijk heel blij dat ik van mijn klachten af ben!

Ik kan echt iedereen aanraden eens een gratis proefsessie bij Wilko te doen.

Alice, Zwolle

Zacht, met aandacht en doortastend…

Vaak nam ik mijn lichaam voor lief en besteedde er weinig aandacht aan.
Ingesleten patronen zorgden vaak voor rugklachten.
Met zachte hand heeft Wilko mijn lichaam andere, functionele manieren van bewegen geleerd.
Ik ga het nooit meer anders doen. Zacht, met aandacht en doortastend, dat is Wilko!

Ronald, Zwolle

Ik gun iedereen de ervaring met Wilko

Ik heb jou leren kennen in een moeilijke fase van mijn leven. De combinatie van de gesprekken die wij gevoerd hebben en de lichaamsgerichte behandeling hebben mij enorm geholpen om een nieuwe balans te vinden tussen controle en loslaten.
Nog los van de behandeling heb ik jou leren kennen als een warm mens die zich inleeft in de persoon en tegelijk confronterend kan zijn. Ik gun iedereen de ervaring met Wilko.

Maurice, Zwolle

…Wilko meer naar de oorzaken kijkt.

Na regelmatig terugkerende onderrugklachten ben ik bij Wilko langsgegaan. Voorheen ging ik bij klachten naar de fysiotherapeut. Het verschil is dat de fysiotherapeut meer aan symptoombestrijding doet en Wilko meer naar de oorzaken kijkt. Hij heeft mij geleerd dat mijn neutrale ‘ontspannen’ houding veel minder ontspannen was dan ik dacht. Spanning die gecompenseerd werd door mijn onderrug. Door kleine aanpassingen is mijn neutrale houding verbeterd en zijn m’n klachten verminderd. De sessies zijn heel relaxed en persoonlijk. Er wordt echt de tijd genomen. Ik kan het zeker aanraden.

Albert, Zwolle

Ben er echt heel tevreden over.

Ik ben heel blij dat ik bij Wilko ben terechtgekomen voor mijn houding en beweging.  Als ik achteraf zie hoe ik binnenkwam en hoe sterk mijn houding is verbeterd dat ik nu `weet` hoe ik goed ga zitten en hoe je moet lopen, om je rug te ontzien en je benen het werk te laten doen. Ook is het heel fijn dat hij alle aandacht en tijd neemt tijdens de behandelingen van de spieren, je kunt je echt goed concentreren op je lichaam en wat je voelt. Ook is het prettig dat Wilko echt luistert naar de klachten die iemand heeft. Ik kan het  iedereen aanraden om naar Wilko te gaan als je (pijn) klachten hebt, ben er echt heel tevreden over.

Johanna

…mijn spieren weer kan ontspannen en de juiste lichaamshouding kan aannemen.

Ik had vaak last van hevige pijn in mijn onderrug. Zo erg, dat wanneer ik “door mijn rug ging” een week amper kon lopen, laat staan werken. Ik besloot een afspraak te maken met Wilko Jongman. Wilko is een aangename rustige persoonlijkheid die mij meteen op mijn gemak stelde. Hij zorgde ervoor dat ik in 10 behandelingen bewust werd van mijn lichaam en lichaamshouding. Mijn spieren in de rug waren bijvoorbeeld altijd gespannen omdat ik liep met opgetrokken schouders zonder daar erg in te hebben. Wilko heeft ervoor gezorgd dat ik mijn spieren weer kan ontspannen en de juiste lichaamshouding kan aannemen.

Rob, Zwolle

…mijn zelfvertrouwen teruggegeven.

De behandelingen bij Wilko hebben mij mijn zelfvertrouwen teruggegeven. Het vertrouwen dat mijn voeten ‘gewone’ voeten zijn die mij kunnen dragen, waar ik op kan lopen, dat ik zelf in staat ben om de juiste verbindingen te leggen in mijn brein en zonder aangepaste schoenen het universum verder mag ontdekken. Blij als een klein huppelend meisje in de wei.

Janneke, Zwolle

Ik moest leren waar mijn ‘uit’-knop zat.

Toen ik vier jaar na mijn knieoperatie voor het eerst bij Wilko kwam was ik er slecht aan toe. Ik had net een jaar medische onderzoeken achter de rug. Uitgebreid hartonderzoek wegens benauwdheid, reuma-onderzoek wegens pijn in armen en benen en niemand wist eigenlijk raad met het feit dat mijn middenrif geregeld verkrampte. Het was zo erg dat ik geregeld met een kruk liep.

Na twee behandelingen van Wilko was ik zover dat ik weer met twee benen de trap op liep in plaats van tree voor tree mijn been meetrekkend. Door concentratieoefeningen heeft hij me geleerd ik niet altijd mijn knie hoef te ontzien. Teveel spieren in mijn nek en schouders waren constant aangespannen, dat veroorzaakte achteraf gezien veel van de klachten. Ik moest leren waar mijn ‘uit’-knop zat. Dit is wonderwel gelukt, sinds ik me bewust ben van mijn valkuil ben ik dagelijks bezig spieren uit te zetten want het is nog geen gewoonte, maar dat komt….

Lichamelijk zal het niet lukken, maar geestelijk ga ik huppelend door het leven nu!

Wilko, DANK!

Anne-Marijke, Wijhe

Zeer kundig en respectvol.

Mijn ervaring met Wilko en zijn manier van behandelen is dat ik me welkom voelde.  Er is ruimte, tijd en aandacht voor mij als persoon en ik kan mijn verhaal doen. En er wordt gelachen.
Bij binnenkomst in de praktijkruimte voel ik meteen de heerlijke temperatuur en daarnaast een prachtig ingerichte ruimte. Sfeervol, netjes en vooral ruim, met veel daglicht.
Denk niet dat je gaat liggen en een massage krijgt! Nee, er wordt gewerkt! Wilko veelal met zijn duim bewegend over fascie van spieren en pezen, gewrichten, over knobbels en andere pijnlijke structuren. En ik moet ondertussen ook meewerken om bijvoorbeeld met mijn voet mee te bewegen op zijn langzame en venijnig pijnlijk duimstrijking. Maar ik wist, het is voor een goed doel. Ik vond het ook erg fijn dat Wilko duidelijk maakte dat er het ook een keer klaar is. Zo’n 8 keer en dan moet de klacht wel over zijn. Nou, en dat was zo! Geen uitzichtloze, langdurige behandeling, maar de duidelijkheid dat je samen toewerkt naar een klachtenloos vooruitzicht.
Ik moest opnieuw leren wandelen. Afzetten met mijn voeten, gewicht iets naar voren, heupen op en neer laten bewegen. Zitten gaan en weer opstaan. Voorover buigen in de heupen en met tegendruk weer terug en dan weer vertrouwen krijgen in je lichaam, zonder pijn.  Zwaartekracht, gewicht dragen. De manier van aanbieden van de informatie gaf de juiste impuls in lichaam en geest om een switch te kunnen maken in de bewustwording van mijn lichaam en mijn manier van bewegen en weer leren vertrouwen op dat bewegen geen pijn doet.
Na 5 jaar toenemende rug(bekken)pijn ben ik er vanaf. Dit kostte mij een half jaar. Zowel op het niveau van lichaam als mijn hersenen. Dat heeft tijd nodig. Maar wat is een half jaar op 5 jaar denk ik dan.

In een paar woorden: zeer kundig en respectvol.

Maureen, Zwolle

Vooral omdat het echt helpt!

Na meer dan 20 jaar rugklachten en hernia operatie kwam ik bij Wilko terecht voor Structurele Integratie. Na de serie van 10 behandelingen kan ik eindelijk “normaal” lopen, zitten en staan. Dat wil zeggen, ik kan dit nu met het goede gebruik van mijn rug! Waarschijnlijk voor het eerst in 40 jaar….
De ontmoetingen met Wilko heb ik altijd als zeer prettig ervaren. Eerst even een gezellig praatje waarbij Wilko ook oprecht geïnteresseerd is in de dingen die ik doe (en andersom trouwens). Daarna de behandeling. Die was soms heel aangenaam maar meestal ook met pittige momenten. Vastzittend bindweefsel doet echt serieus zeer als je er aan komt, maar Wilko doet het heel zachtaardig en bewaakt altijd prima de pijngrens. We hadden een soort code met verschillende geluiden voor verschillende intensiteiten van pijn gevonden en dat werkte goed. Ik heb het nooit als probleem ervaren en ging steeds graag naar Wilko voor de volgende behandeling. Vooral omdat het echt helpt! Mijn rug kon eindelijk bewegingen maken die het nooit heeft kunnen maken! Na een behandeling had ik soms een paar dagen nodig om weer te wennen aan de nieuwe stand van mijn rug en mogelijkheden en dat voelde soms onwennig. Maar altijd met een positieve uitkomst!
Ik kan de behandelingen van Wilko van harte aanbevelen en ben heel erg blij dat ik eindelijk van mijn klachten af ben. Ik ga alleen wel de fijne en gezellige gesprekken met Wilko missen! Dank je wel Wilko!!

Rudy, Heerde

…zelfs voor mensen die net als ik ook denken, dit komt toch niet meer goed.

Ik mag wel zeggen dat ik heel wat behandeld ben op rug en nek gebied en dat ook al jaren. Toen ik bij Wilko terecht kwam had ik daar ook niet echt verwachtingen bij maar nu na 20 (korte, red.) behandelingen op top tot teen gebied, sta ik anders op mijn voeten en is mijn houding een stuk verbeterd waardoor minder pijn en moeheid. Wilko is een prettig persoon om mee samen te werken en is een aanraders, zelfs voor mensen die net als ik ook denken, dit komt toch niet meer goed. Wilko je bent een topper……..Keep up the good work.

Willeke, Zwolle

Wilko bleek het heel anders aan te pakken…

Vorig jaar ben ik begonnen met de massagetherapie bij Wilko. Ik zag een aanbieding via Facebook voorbij komen en dacht baat het niet dan schaadt het niet. Ik had al 3 jaar enorme rugpijn in mijn boven rug, zodanig dat ik vaak mijn linkerarm niet meer kon optillen en niet op mijn beide zijden kon slapen. Inmiddels al diverse fysiotherapie praktijken en chiropractors bezocht maar helaas zonder resultaat. Wilko bleek het heel anders aan te pakken, hij keek naar mijn houding en ging hier subtiele wijzigingen in aanbrengen. Hij heeft mij geleerd anders te lopen, met weinig inspanning. Ik ben nu na 3 jaar eindelijk pijnvrij. Wel blijf ik letten op mijn houding, ik merk namelijk dat als ik langere tijd in mijn oude gedrag terugval dat dit weer een negatief effect heeft op mijn klachten. Kortom ik ben zeer tevreden!

Anja, Zwolle

…Voelt het veilig om kwetsbaar te zijn.

Met veel aandacht rust en vertrouwen heeft Wilko de spanning en pijn in mijn lichaam behandeld. Waarin ik de steun in mijn lichaam weer ging ervaren en zelf steeds meer in staat was om de spanning te herkennen en weg te nemen. De behandeling is zeker niet pijnloos en soms ook confronterend. Door de respectvolle en kundige manier waarop Wilko zijn werk uitvoert voelt het veilig om kwetsbaar te zijn. Ik heb het gevoel dat er nu structureel iets is veranderd in mijn lijf.

Esther, Apeldoorn

…geen moment spijt van gehad.

Na enige aarzeling ben ik in zee gegaan met de behandelmethode van Wilko en heb daar vervolgens geen moment spijt van gehad. Het was voor lichaam en geest een weldaad. Zeer plezierig is de totale aandacht die er tijdens de behandeling voor je is. Je voelt absoluut geen tijdsdruk en gedurende de hele behandeling is er de volle 100% aandacht voor jou. Geen telefoon tussendoor, geen getik op de computer. Dat werkt zeer rustgevend en zo kun je je optimaal concentreren op de instructies en de oefeningen. Ik heb veel geleerd over houding en beweging en gewenste en ongewenste spanning in mijn de spieren. Als fysiotherapeut voor mij toch geen onbekend terrein, maar de benadering van Wilko vanuit andere invalshoeken, gaf mij weer nieuwe inzichten. Ik heb van de behandelingen veel geleerd en mijn pijnklachten in schouder en bovenrug zijn duidelijk afgenomen. Ik heb de therapie als zeer positief ervaren. Hartelijk dank Wilko!!

Ineke, Zwolle

Na 17 jaar…

Met vage klachten kwam ik bij jou op bezoek. Nog niet wetend dat de linker helft van mijn lichaam was verzakt. Jij liet het me zien voor de spiegel en toen zag ik het ook. Hier moet wat aan gebeuren. Jij zag dit als een uitdaging en we gingen aan de slag.
Buiten de bijdehante en flauwe opmerkingen opmerkingen werd er ook hard gewerkt. Nu wandel ik lekker soepel en los. Na 17 jaar zit ik weer eindelijk op een paard. Dit maakte veel emoties los…
Bedankt Wilko!

Nienke, Dalfsen

Na een tiental pittige behandelingen ben ik pijn vrij.

Ruim een half jaar geleden liep ik de praktijk binnen van Wilko met de mededeling dat ik pijn in mijn nek had en daar graag vanaf wilde. De pijn in mijn nek werd veroorzaakt door een val van de trap ruim een jaar daarvoor. Diverse therapeuten en behandelingen mochten niet baten. Zelf had ik de hoop al opgegeven. Maar Wilko behandelde niet alleen mijn nek maar keek naar het totaal plaatje. Van mijn tenen tot aan mijn kruin werd ik behandeld. Na een tiental pittige behandelingen ben ik pijn vrij. Loop ik zo goed als recht op en kan ik mij weer vrij bewegen zonder beperkingen! Ik ben blij dat ik de stap naar zijn praktijk heb genomen.

Miranda, Zwolle

…geleerd beter te bewegen en is de pijn nagenoeg verdwenen.

Heel lang heb ik al pijnklachten in nek en schouders en onderin in de rug. Soms zelf zo erg dat ze het lopen en bewegen belemmeren. De oorzaak hiervan was lange tijd onduidelijk. Overgang, stress, verkeerde houding leken lang de oorzaak.
Echter nu, na een aantal behandelingen door Wilko in zijn fijne praktijkruimte, gaat het een stuk beter met mij. Door de aandacht te vestigen op het geheel en dat op een respectvolle manier te behandelen
heb ik geleerd beter te bewegen en is de pijn nagenoeg verdwenen.
Dank je Wilko voor de goede zorgen en behandelingen, ook al waren ze af en toe pest pittig! Het heeft mij zeer geholpen en ik zal af en toe nog eens terug komen voor onderhoud!

Ellen, Zwolle

De afspraken bij Wilko waren momenten waar ik naar uit keek…

Bij massage heb ik het beeld van kneden en snelle handjes over de rug heen. Bij Wilko gaat het totaal anders. Tijdens zijn massage is hij op zoek naar spanningen, verklevingen, verkeerde houdingen en activeert je hersenen om dat te doen wat het minste moeite kost voor je lichaam. Eigenlijk is de totale behandeling een  “mind f*ck”, maar dan één waar je hersenen daadwerkelijk op andere gedachten worden gebracht.
De verandering gaat niet van zelf, je leert door oefeningen en de massage te ervaren hoe je lichaam in balans is en dus geen onnodige spanningen opbouwt. Zoals rust voor een sporter heel belangrijk is, is de tijd tussen de behandelingen ook heel belangrijk om je lichaam de tijd te geven om aan de verandering te wennen.
De afspraken bij Wilko waren momenten waar ik naar uit keek. Als je de deur binnenkomt kom je in een andere wereld met Wilko als een betrokken persoon die een heel prettige sfeer weet te creëren en waar tijd even geen rol speelt. Samen werk je aan de verbetering van je lichaam.

Ik realiseer mij dat ik nog niet heb kunnen omschrijven hoe de massage daadwerkelijk verloopt. De enige manier om dat te ervaren is tijdens een proefles!  Dat deed ik ook zonder enige verplichting. Mijn eerste afspraak was daarna snel gemaakt…

Walter, Zwolle

Ik heb zelf het gevoel alsof ik gereset wordt…

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat ze bewegen zonder pijn. Dit geldt helaas niet voor mij. Ik heb jaren gekampt met het gevoel alsof ik staalkabels in mijn nek had.  Hierdoor had ik veel last van hoofdpijn.  Wanneer mensen mij gingen masseren hielden ze het slechts een paar minuten vol. Ze kregen pijn in hun handen van mijn stijve spieren.
Ik ben bij veel therapeuten (van manueel tot osteopaat) onder behandeling geweest.  Dit hielp me slechts  tijdelijk van mijn hoofdpijn af. Totdat een vriend tegen mij zei “je moet eens naar Wilko, hij heeft hele goede resultaten”. Wat ben ik blij dat ik gegaan ben. Zodra je bij Wilko binnenkomt krijg je een gevoel van ontspanning over je heen. Hij neemt de tijd voor jou en vraagt eerst hoe het met je is. Daarna gaat hij je behandelen. Het mooie aan deze behandeling is dat hij het lichaam als geheel ziet en als geheel behandelt. Dit in tegenstelling tot de andere behandelingen die ik heb gehad.
Ik heb zelf het gevoel alsof ik gereset wordt. Alle bewegingen die ik mij heb aangeleerd  – en die veelal niet de juiste bewegingen zijn – worden gereset. En niet alleen mijn bewegingen maar ook mijn denken en mijn gewoontes worden voor mijn gevoel gereset. Ik zit letterlijk en figuurlijk anders in mijn vel. Ik heb nu een aantal behandelingen gehad en merk al veel verschil. Ik hoop straks ook weer tot de mensen te behoren waarbij ‘beweging’ vanzelfsprekend is en waarbij je je lichaam niet hoeft te voelen als een belasting.

Fransina, Zwolle

Ik voel dat ik op de goede weg ben…

Na aanschaf van een nieuw bed en vervolgens jaren van therapie bij fysiotherapeut, manueel therapeut en osteopaat was mijn probleem van tintelende handen nog steeds niet opgelost. Via een vriendin hoorde ik van Wilko en hij gaf een gratis proefles, dus ik dacht waarom niet eens langs gaan. Wie weet kan hij het verhelpen.

In een eerste sessie ontdekte hij dat mijn borstspieren heel hard zijn en daardoor druk geven op het onderliggende vaat/zenuw complex. Er werd veel gewerkt aan dit gebied en ik voelde daarna heel veel ruimte in mijn schouders/borstgebied en ’s nachts heb ik eindelijk een keer geen tintelende armen gehad.

Ik heb daarna de 6 behandelingen gehad van de structurele integratie en beetje bij beetje leer ik nu mijn lichaam op de juiste manier te gebruiken. Mijn voeten staan nu niet meer naar buiten maar ik kan ook op de binnenkant van mijn voeten staan, wat weer helpt bij het loslaten van de spanning in de rest van mijn lichaam, zoals mijn knieën, mijn bekken en mijn rug. Mijn bekken is anders gaan staan en is nu gekanteld en dit was al heel snel en lijkt blijvend te zijn veranderd, want ik hoef hier niet meer bij na te denken. Het is nu nog moeilijk om de spanning in mijn borstgebied los te laten en om mijn ademhaling diep naar mijn buik te krijgen. Met name de 3 sessies die op het binnenste deel werken maakten emoties los en brachten juist ook weer meer spanning in mijn lichaam. Ik heb het gevoel dat ik nu oude emoties die daar liggen opgeslagen los kan gaan laten. Het zou mij niet verbazen als na nog een aantal behandelingen ik dan ook mijn schoudergebied eindelijk kan gaan ontspannen en ik het gewicht kan gaan dragen op de manier waarop het lichaam gemaakt is dit te doen. Ik voel nu al zo’n verandering in hoe ik sta en loop. Meer in balans, meer bewegend vanuit het midden, meer beweging in mijn bekken en niet meer zo uitzwaaiend van links naar rechts. Mijn armen/handen tintelen weer meer na de sessies op de binnenkant van mijn lichaam, maar na de eerste sessies heb ik gevoeld dat doordat mijn lichaam gaat ontspannen en ik niet meer alles met mijn rug en schouders hoef te gaan dragen dat ik ook minder last van mijn tintelingen kreeg. Ik voel dat ik op de goede weg ben en dat na zo’n lange rij van therapeuten. Ik ben heel blij dat ik Wilko heb ontmoet! Hij weet precies waar de pijnlijke plekken zitten en zoekt met gevoel de grens op van wat te doen is zonder een stress reactie op te roepen.

Nina, Heerde

…het gevoel dat ik eindelijk een stap vooruit maak.

De behandelingen bij Wilko worden op een integere respectvolle en vooral kundige manier gegeven. Geen tijdsdruk, met volle aandacht voor de klachten. Na een aantal behandelingen zie ik een duidelijke vooruitgang. Meer bewegingsvrijheid en meer ontspanning. Na heel veel behandelingen elders heb ik het gevoel dat ik eindelijk een stap vooruit maak!

Rianne, Zwolle

…zijn uitstekende balans tussen nabijheid en distantie die in zo’n beroep onontbeerlijk is.

Ik vond Wilko’s attitude, rust en respectvolle aandacht echt heel mooi en heb bewondering voor zijn kundigheid. Hij wist precies de punten te raken die knoppen bleken te zijn tot bepaalde regio’s van mijn onderbewuste. Het voelde voor mij zo dat Wilko wist wat hij deed, welke beweging hij op mij moest toepassen. Hij was fantastisch goed op mij ingetuned. Ik voelde ook zijn betrokkenheid en concentratie, zijn energie en zijn vakkundigheid. En zijn uitstekende balans tussen nabijheid en distantie die in zo’n beroep onontbeerlijk is!

Gyöngyi, Kampen

Heel integrerend

Ik vond het een hele fijne behandeling. Je werkte heel afgestemd, met aandacht, heel zorgvuldig en in een rustig ritme met respect en aandacht. Ik kon goed ontspannen in het aanraken en merkte dat mijn adem ook steeds rustiger werd. De afwisseling van technieken (dat schudden, masseren, gewrichten draaien en bepaalde draaiingen (ik heb daar de woorden niet voor!) vond ik ook heel prettig. Daardoor werd mijn lichaam op allerlei manieren ontspannen en tegelijkertijd wakker…Heel integrerend.

Judith, Zwolle

Het vervult mij totaal, het is intens; ik voel me één, ook met de aarde

Jouw handen stralen diepe warmte uit, ook dwars door de zachte deken. Ik ervaar het niet alleen als warmte; het is energie vanuit een diepe bron, gekanaliseerd middels jouw handen, met liefde, met rust, met aandacht… vóór mij. Het vervult mij totaal, het is intens; ik voel me één, ook met de aarde. Je hebt vaak verbindingen gelegd waarbij je van mijn benen, over mijn rug, langs mijn armen ed. heen en weer ging. Dat gaf het gevoel héél lang te zijn en dat alles er ook bij hoort. Hierdoor was de massage niet voorspelbaar, wat ik persoonlijk prettig vind. Het is dan ook niet te volgen wat je gaat doen… een grote ontdekkingsreis. Je hebt gevraagd waar ik aandacht aan wilde besteden en dat heb je ruimschoots gedaan. Eerder was je vaak lang met de benen bezig, nu met mijn rug/ schouders en nek én mijn buik. Dit vond ik een hele bijzondere ervaring. Mijn buik is (altijd) gevoelig. Je begon met schudden, lang schudden waardoor er steeds meer loskomt. Vervolgens ging je met handen naar mijn rug en mijn ademhaling werd puffend (misschien zei je ook wel dat ik in- en uit mocht ademen net zoals je eerder vroeg naar jouw hand op mijn buik toe te ademen) en dit gaf zo’n ruimte in het gebied onder mijn navel (zonnevlecht). Ik moest lachen van spanning, van controleverlies… De spanning/ gevoeligheid in mijn buik was weg, er was ruimte ontstaan; heerlijk! Je bent zeer zorgvuldig in het verzorgen van mij: zodat ik lekker warm lig, warme voeten heb, makkelijk om kan draaien en lekker lig. Ook de muziekkeuze is ondersteunend. Je vraagt ook regelmatig hoe het voor me is.

Marieke, Zwolle