Biotensegriteit

Een moeilijk begrip misschien maar ongelooflijk belangrijk. Hieronder vertel ik op hoofdlijnen hoe het ook in jouw lijf werkt. Ik nodig je uit om het even helemaal door te lezen. Aan het eind van dit verhaal kun je klikken op een youtube-video waarin ik de principes van biotensegriteit nog eens aanschouwelijk maak.

De kans is groot dat je nog nooit van biotensegriteit hebt gehoord. Toch heb je er 24 uur per dag, 7 dagen per week mee te maken.

Het woord biotensegriteit is een samentrekking van de woorden ‘biologisch’ en ‘tensegriteit’. Tensegriteit is weer opgebouwd uit de Engelstalige begrippen ‘tension’ (spanning) en ‘structural integrity’. Een gangbare definitie van tensegriteit is: “de integriteit van structuren, gebaseerd op een evenwicht tussen druk- en trekbelastingen.” Een spanningspatroon dus.

Als je die waarheid verplaatst naar onze wereld van alledag dan kun je stellen dat alles in onze wereld in meer of mindere mate weerstand biedt aan de zwaartekracht door de aanwezigheid van deze balans tussen druk- en trekkrachten, door een spanningspatroon. Een brug blijft hangen tussen de oevers omdat precies berekend is welke druk- en trekkrachten er ontstaan door de lengte en het gewicht van de brug, het gebruikte materiaal, enzovoorts. En zo is het met alles in onze wereld. Iets blijft staan omdat er sprake is van een bepaalde spanning waarmee weerstand wordt geboden aan de zwaartekracht.

In ons lichaam is dat niet anders. Alleen is de tensegriteit daar een stuk complexer dan bij die brug. In ons lichaam is immers altijd beweging. Ook als je niets doet haal je adem, stuwen je slagaderen het bloed door je lichaam, is je dikke darm bezig met peristaltische bewegingen, klopt je hart. En dat zijn nog maar de ‘grote’ bewegingen. Een drukte van belang dus. Beweging in ons lichaam wordt voornamelijk gecreëerd door spieren. Sommige spieren kunnen we bewust aansturen, alle spieren kunnen onbewust aangestuurd worden. Naast spieren is ons lichaam gevuld met verbindend weefsel, bindweefsel of fascia dat zelfstandig spanning kan creëren.

Uiteindelijk bepalen onze hersenen hoe onze spieren worden aangestuurd. En waar het gaat om het spanningspatroon waardoor wij overeind blijven in de zwaartekracht speelt onze wil geen rol. Daar gaan wij simpelweg niet over. Dat wordt voor ons geregeld, onbewust.

Veel mensen hebben lichamelijke klachten. Dat gaat meestal over een onbalans tussen spieren en bindweefsels die te kort zijn (gespannen) of te lang moeten zijn (opgerekt). En precies daar gaat het over bij biotensegriteit. Ook in ons lichaam is er een constant veranderend evenwicht tussen druk- en trekbelastingen. Als er ergens spieren aanspannen (korter worden), dan moeten op andere plekken spieren (en banden en bindweefsel) weer langer worden. Er is immers altijd een evenwicht tussen druk- en trekbelasting. Anders vallen we om.

En het vervelende is dat we daar zelf maar zeer beperkt iets aan kunnen doen. Jouw lichaam organiseert immers buiten jouw bewustzijn om wat nodig is om je overeind te houden, ook als dat pijn doet, als je er moe van wordt of als je er krom van gaat lopen. Als jij zelf in staat zou zijn om dat te veranderen, dan had je het al lang gedaan. Natuurlijk kun je klachten verzachten en tijdelijk verminderen maar uiteindelijk komt het weer terug. Simpelweg omdat je lichaam (je brein) geen andere optie kent dan wat ‘ie al doet.

De enige oplossing die werkelijk verandering brengt is om je lichaam, je brein, een andere manier te leren. Door een andere en meer makkelijke verhouding tussen trek- en drukbelastingen aan te leren.  Door een ander bewegingspatroon aan te leren. Dat gaat uiteraard niet van de één op de andere dag, dat zul je begrijpen. En dat gaat uiteraard niet alleen over de plek of plekken waar je pijn hebt, maar over de balans in je hele lichaam. En het gaat ook niet vanzelf, daar is veel oefening voor nodig. Een nieuw spanningspatroon en een nieuw bewegingspatroon heeft tijd nodig om in te slijten. Dat gaat meestal niet vanzelf. Maar het kan heel goed. Structurele Integratie, de naam zegt het al, is zo’n aanpak die tot doel heeft om je lichaam definitief te veranderen zodat de pijn voorgoed minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Voor een toelichting met bewegend beeld zie dit filmpje op mijn youtubekanaal: Video biotensegriteit MAssagetherapie Wilko Jongman