Het bekken – centrum van het lichaam

Het bekken massage therapie Wilko Jongman

We staan er meestal niet zo bij stil, maar je bekken is belangrijker dan je wellicht denkt. Denk er maar eens over na. Je hele bovenlichaam rust op je bekken, met als belangrijkste steunpilaar je ruggegraat. Je bekken verdeelt het gewicht van je bovenlichaam over je benen en via je benen is het verbonden met de grond. Als je kijkt naar de hoeveelheid spieren en banden die verbonden zijn aan je bekken is het terecht om te stellen dat je bekken een centraal punt in je lichaam is. Maar niet alleen fysiek is dat zo. Ook kunnen er (diep) in je bekken emoties opgeslagen liggen waarvan je wellicht het bestaan helemaal niet kent.

Je bekken is niet één geheel. Het bestaat grofweg uit twee bekkenhelften. Aan de achterkant van je lijf zijn die met elkaar verbonden door het heiligbeen (sacrum) dat bestaat uit 4 of 5 vergroeide wervels. Die verbindingen tussen bekkenhelft en sacrum heten de sacro-iliacale gewrichten (SI). Aan de voorkant zijn de bekkenhelften net boven je geslacht verbonden via een zeer sterke korte band, de symfyse. Hoewel je bekken als totaal meestal een zeer stevig en solide geheel is heeft het enige bewegingsmogelijkheid.

Door allerlei oorzaken kunnen er onregelmatigheden in het bekken ontstaan. Die kunnen te maken hebben met scheefstand (links-rechts, voor-achter, kanteling) of met onbalans. Denk aan voeten waarvan er één meer naar binnen valt (proneert) of aan onbalans in het lichaam waardoor er ongelijkmatige druk op het bekken komt te staan. Maar ook psychische onbalans kan zijn uitwerking op je lichaam hebben in de vorm van fysieke klachten.

Je lichaam zal altijd proberen onbalans op de één of andere manier te compenseren. Uiteindelijk zal dat klachten gaan geven. Afhankelijk van jouw compensatiepatroon kunnen die klachten werkelijk overal in je lichaam voelbaar worden. Zelfs kleine onbalans kan tot grote klachten leiden. Het vervelende is dat je meestal wel geconfronteerd wordt met de klachten maar niet met de oorzaak ervan.

Wanneer jouw pijn veroorzaakt wordt door onbalans heeft het uitsluitend op korte termijn zin om alleen het klachtgebied te behandelen. Het zal je tijdelijke verlichting geven. Om je klachten ook op langere termijn te verminderen of te verhelpen zal toch je totale structuur in ogenschouw moeten worden genomen om de oorzaak te achterhalen en te corrigeren.

[like]